Struja jeftinija od gasa

Bez autora
Nov 06 2011

Na gas je priključeno više od 240 hiljada domaćinstava u Srbiji, ali većina taj energent zbog visoke cene koristi samo za kuvanje i zagrevanje vode, a zimi se greje na drva, ugalj ili struju. U Srbiji ima 35 distriburtera gasa i, izuzev "Srbijagasa", uglavnom se žale da im se sve češće javljaju korisnici i traže isključenje sa mreže.[]Procenjuju da su isporuke manje i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. U "Srbijagasu" podsećaju da gas uvozimo i dok je na svetskom tržištu sve skuplji kod nas je, kažu, i posle poskupljenja ispod tržišne cene.

Struja jeftinija od gasaSve više domaćinstava koja imaju ugrađene gasne instalacije, zbog cene prelazi na grejanje drugim energentima. Pojedini građani kažu da im se više isplati da se greju na struju.

Na gas je priključeno više od 240 hiljada domaćinstava u Srbiji, ali većina taj energent zbog visoke cene koristi samo za kuvanje i zagrevanje vode, a zimi se greje na drva, ugalj ili struju.

U Srbiji ima 35 distriburtera gasa i, izuzev "Srbijagasa", uglavnom se žale da im se sve češće javljaju korisnici i traže isključenje sa mreže.

Procenjuju da su isporuke manje i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. U "Srbijagasu" podsećaju da gas uvozimo i dok je na svetskom tržištu sve skuplji kod nas je, kažu, i posle poskupljenja ispod tržišne cene.

"Kada saopštite ovu vest, onda ste nepopularni, ali je red da mi kažemo našim građanima. U ovom momentu ponovo je na sceni subvencionisanje potrošača gasa u situaciji kada se prati javno snabdevanje", kaže Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".

Kod "Srbijagasa" kubik gas košta 36 dinara, a kod ostalih distributera skuplji je i do 10 odsto. Građani se uveliko pripipremaju za hladnije dane.

"Pošto je gas sada poskupeo i pošto naš kućni budžet to neće moći da izdrži, bićemo prinuđeni da neke slavine na pećima zavrnemo i da se grejemo na struju koja je mnogo jeftinija, ili ćemo kombinovati malo struju malo gas", kaže Snežana Petrović, iz Ruskog sela.

Za stan od 60 kvadrata, prosečan mesečni račun samo za grejanje na gas je oko 8.000 dinara. Grejanje na struju TA pećima je jeftinije najmanje 2.000 dinara.

Međutim, u Ageciji za energetiku upozoravaju da to važi samo po noćnoj, četiri puta jeftinijoj tarifi, a da svako dogrevanje danju uvećava račune.

"Kada odlučuju kako će se grejati, ljudi treba da gledaju nešto dugoročnije. Ove godine, ove zime je ovakva situacija. Međutim, realnost je da će u budućnosti doći do pomeranja cena struje, pa će struja postati skuplji energent i da će samim tim i grejanje na struju biti skuplje", kaže Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

U želji da uštede, mnogi se dodatno zadužuju kupujući TA peći. To nije mala investicija, jer i najmanja košta oko 40.000 dinara. Grejalice su još traženije, pa ovakva situacija pogoduje samo trgovcima, jer je promet grejnih tela na struju porastao i do 20 puta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik